Effective micro-organisms
berkonsepkan kepada “Friendly Micro-organisms”. Menurut Teruo Higa
terdapat lebihkurang 80 jenis micro-organisms dalam tiga kumpulan yang boleh
mempengaruhi secara positif kepada proses pereputan bahan-bahan organic.
Tiga kumpulan yang dimaksudkan itu adalah:-
- Positive micro-organisms (regenerations)
- Negative micro-organisms(decompositions, degeneration)
- Opportunist micro-organisms.
Dalam semua medium(tanah,air,dan juga usus manusia) nisbah
micro-organisms positive : micro-organisms negative sangat kritikal kerana
micro-organisms opportunist menurut aliran(trend) untuk degenerate atau
regenerate . Higa percaya bahawa kemungkinan ada untuk pengaruhi opportunist
micro-organisms mengikut trend positive
micro-organisms dengan cara menampah(supplement) dengan positive
micro-organisms.
Salah satu jenis positive micro-organisms ialah
Lactobacillus.
Disini akan ditunjukan cara mudah mendapatkan Lactobacillus
dan menternaknya(Culture).
Bahan-bahan
- ¼ cawan beras
- 1 jug berukuran 1 litre
- 1 cawan air.
- Penapis
- Susu
- 1 bekas berukuran 1 gal( 5 litre)
- Gula merah.
Cara cara membuat EM1 enoculant
- Masukan beras dan air kedalam jug berukuran 1 litre, tutup rapat dan goncang dengan kuat hingga air menjadi keruh. Buka tudung tapis dan buang beras. (boleh juga guna untuk masak nasi)
- Tutup jug (longer) dan simpan di tempat gelap selama 7 hari.
- Buang lapisan atas.
- Sukat air beras yang diperam dan campur susu dengan nisbah 1 : 10 (I air beras,10 susu). Didik dalam bekas 1 gal. selama 7 hari.
- Buang lapisan yang beku dan ambil cecair yang kekuningan. Ini adalah serum yang belum aktif.
- Masukan 2 sudu gula merah sebagai makanan kepada bacteria dan jika disimpan dalam peti ais ia boleh tahan hingga 6 bulan.
- Untuk aktivatekan aktiviti mikro-organism campurkan dengan air bersih dengan nisbah 1 : 20 (I em, 20 air) dan biarkan pada suhu bilik.
- Ia boleh digunakan kepada tanaman dengan cara siraman ke tanah atau semburan kedaun sebagai folier.
Salam sejahtera, terima kasih kerana sudi kongsikan cara-cara menghasilkan EM1 ini. Saya yakin ilmu yang dikongsikan ini amat berguna kepada umum.
ReplyDeleteDisini saya nak tanya sikit berkenaan dengan gula merah (molasses). Daripada mana abang dapatkan gula merah ini?
kt kedai runcit ada jual
DeleteSalam. Susu tu macam mana ye? Susu tepung atau susu spesifik yang berlainan menghasilkan EM yang berbeza?
ReplyDeleteem saya tak jadi .. lepas campur susu .. x jadi kental n warna air x bertukar jadi kuning
ReplyDelete