EM adalah gabungan beneficial micro-organisms
yang telah di majukan oleh Professor Teruo Higa di University of the Ryukyu
Japan. Micro-organisms ini telah menyuburkan tanah, tanaman, air dan kesihatan
manusia dengan cara mereputkan bahan bahan organik dalam tanah, menggunakan
(fixing) nitrogen diudara dan menjadi makanan (feed) tanaman dan haiwan
disamping melindungi nya daripada ancaman penyakit. Micro-organisms tersebut
terdiri daripada primary yeast, pro-biotic atau photosynthetic bacteria dan
lactic acid bacteria. EM boleh di beli tetapi agak mahal dan ia boleh dibuat
(kultur) sendiri dengan perbelanjaan yang murah.
Di Asia EM telah diproses hingga menjadi 4
jenis EM(EM1, EM2, EM3 & EM4). Ia sangat berkesan bergantung kepada cara
penggunaan. Disini aka ditunjukan cara cara membuat sendiri EM.
EM1 mengandungi :-
1.
Primary lactic acid bacteria(lactic acid
produced in metabolism).
2.
Yeast.
3.
Photosynthetic bacteria.
Semua bacteria ini berada dalam nisbah yang
ideal.
EM2 mengandungi lebih micro-organisms daripada
EM1. Terdapat lebih daripada 10 jenis yang terdiri daripada 80 spesis.
Micro-organisms ini ujud sebagai satu konsortium. Microbes yang ujud dalam EM2
adalah photosynthetic bacteria,fungi,yeasts atau molds dan sebagainya. EM2
dikultur dalam cecair dengan ph7 dan disampan pada ph 8.5. Populasi
micro-organisms dalam cecair dianggarkan 1 billion cells/gram cecair.
EM2 mengandungi 90% bacteria photosynthesis dan
bakinya adalah micro-organisms.EM3 dikultur dalam medium cecair dan disimpan
pada ph 8.5. Populasi micro-organisms dalam cecair adalah 1 billion cells/gram
cecair.
EM4 mengandungi 90% lactobacisslus spp. Dan
micro-organisms yang mengasilkan lebih lactic acid. EM4 dikultur dalam medium
cecair dengan kandungan ph 4.5. Populasi micro-organisms adalah sama saperti
diatas. 1 billion cells/gram cecair.
Perbezaan diantar EM1, EM2, EM3 & EM4
kandungan micro-organisms dalamnya. Jenis yang terbanyak diguna di Asia bagi
memajukan pertanian dan perikanan adalah EM4.
Bahan bahan yang diguna untuk mengkulturkan EM
adalah :-
·
Sayuran yang dibuang, kekacang.
·
Kulit buahan saperti papaya, pisang, rambutan
dsbnya.
·
Dedak padi.
·
Gula merah.
·
Air basuhan beras.
Cara cara
·
Masukan sayuran, kulit buahan dan dedak kedalam
satu bekas(tong). Gaul supaya bercampur dan tutup rapat. Tutup rapat dan biar
ia mereput selama seminggu. Bila ditutup pada awalnya bacteria jenis aerobic
akan hidup dan memakan sisa sisa tadi dan mengeluarkan bau yang agak busuk.
Akibat ditutup rapat bacteria aerobic akan kehabisan bekalan oxygen dan akan
mati. Peranan seterusnya akan dimaikan oleh bacteria anerobic yang mampu hidup
tanpa oxygen.
·
Lepas 1 minggu tapiskan bahan pepejal yang
tinggal dan cecair kekuningan yang di dapati itu adalah EM1.
·
Cecair EM1 dicapur semula dengan sayuran, dan
kulit buahan yang lain dan ditutp rapat sekali lagi.Selepas 1 minggu tapis
untuk dapatkan cecairnya. Itu adalah EM2.
·
Cecair EM2 dicapur pula dengan dedak, air
basuhan beras dan gula merah.
Nisbah
campuran adalah saperti berikut
1 litre EM2
: 1 kilo gula merah : 10 litre air
·
Tutup rapat dan biarkan selama 1 minggu.
Hasilnya adalah EM3
·
EM3 dibiarkan lagi selama 1 minggu lagi tanpa
membuat apa dan hasilnya adalah EM4
brapa lma em4 ni dapat bertahan
ReplyDeleteSimpan di tempat sejuk boleh tahan bertahun tahun.. Simpan suhu bilik boleh tahan juga..
Deletededak padi boleh dapat kat mana?
ReplyDeleteKilang beras..
DeleteDedak ikan boleh ke?
Deletemacam mana cara penggunaan EM ni ke atas baja organik untuk bantu proses penguaraian?
ReplyDeleteBancuh dan spray pada bahan organik. Simpan di tempat berbumbung dgn pengudaraan.
Deletedari info page http://arianto0062.blogspot.com/2014/05/cara-membuat-effective-microorganism-em.html, EM-4 boleh bertahan sehingga 6 bulan. TQ
ReplyDeleteBukan ke ade campur dengan yis?
ReplyDeleteYis wujud secara semula jadi.. Bukan di campur yis roti.
DeleteBukan ke ade campur dengan yis?
ReplyDeleteKalau nak rawat air sisa nak pakai EM mana satu ek ?
ReplyDeleteSebaiknya guna EM1
DeleteKalau nak rawat air sisa nak pakai EM mana satu ek ?
ReplyDeletekalo bikin EM5 gimna caranya? trims
ReplyDeleteEM5 juga disebut insect repellent. bahan aktif selalu yg digunakan seperti halia, bawang,serai Wangi dll. jadi untuk membuat EM5 kita boleh gunakan 1 bahan aktif dgn 10 EM4 (1:10).
ReplyDeleteThanks
DeleteYis tak perlu dicampurkan kerana sewaktu Proses EM1 berlaku Yis dibentuk semulajadi.
ReplyDeleteuntuk merawat air kita guna EM4
ReplyDeletesalam bos. bolh tanya ada perbezaan ke dalam penghasilan em yang digunakan pada haiwan ternakan dan tanam tanaman
ReplyDeleteUntk haiwan ternakan perlu d gunapaki EM brp
ReplyDeleteUntuk ikan cam mane ,?
ReplyDeleteOya,, boleh tak em4 tak pakai dedak?
Thanks
ReplyDeleteboleh tak em diguna untuk merawat sabut kelapa
ReplyDeleteboleh tak em diguna untuk merawat sabut kelapa
ReplyDeleteSaya nak beli Em4 boleh dpt di mana?
ReplyDeleteDimana bisa beli em 1
ReplyDeleteada kekurangan di proses em3..jumlah dedak adakah sama dengan jumlah gula merah? lg stu dedak ada byk jenis..dedak ayam atau dedak beras?
ReplyDeleteKlu kita buat baja organik spt najis kambing perluka kita campur dgn hampas soya dan kapur pertanian lgi dan berapaka sukatan baja organik yg da proses tu utk 1 pokok kelapa sawit
ReplyDeleteSalam Tuan, Dedak padi itu adakah Sekam padi mentah(kulit Padi) selepas di mesin?
ReplyDeleteSaya ada perap bangkai ikan laut selama 6 bulan dan bertukar merah dan bau seperti belacan. Bolehkah ia diubahsuai atau digunakan lagi?
ReplyDeleteTerbaik penjelasannya. Macam duduk dalam kelas subjek pertanian. :) Terbaik dan terima kasih.
ReplyDeleteem1 ke em2 perlu tutup rapat tanpa oksigen jugak ka atau kena buka 3 hari sekali
ReplyDeleteassalam. cecair EM4 terus siram pada tanaman ke? mohon pencerahan
ReplyDeleteSaya nak proses sekam untuk tanaman guna em,berapa lama ptoses fermentasi nye ye
ReplyDeleteSalam tuan, kalau nak pakai utk ternakan ayam, camne yeah
ReplyDeleteBoleh ka em1 terus diberikan kepada ternakan?
ReplyDeleteUtk mbuat EM1 kesemua bahan2 tu kena gaul bersama air ke atau tanpa air?
ReplyDelete