Cecair perahan bio untuk tanaman, ternakan dan rawatan air.


Bagaimana membuat perahan cecair bio untuk pertumbuhan tanaman yang mampu menghalang penyakit dan untuk membersihkan air.

Dengan cara memotong sayuran, buahan, batang pisang dsbnya.
·        Proses ini adalah untuk mengumpul effective micro-organism.
·        Potong halus bahan bahan tersebut sebanyak 3 kilo.



·        Ambil 1 kilo gula merah atau molasses


·        Capurkan 3 kilo bahan yang telah dipotong tadi dengan 1 kilo gula merah dalam satu bekas.

·        Peram campuran tadi dalam tong dan tutup rapat selama 2 minggu.



·        Lepas 2 minggu keluarkan dan tapis untuk ambil cecairnya.
·        Isikan dalam tong pelastik, tutup rapat dan simpan di tempat teduh.

Menggandakan perahan  cecair bio dan mengkulturkan effective micro-organisms.

·        Campur hingga rata.
1.     1 litre perahan cecair bio
2.     1 kilo gula merah.
3.     10 litre air.

·        Peram campuran tadi dalam tong selama 2 minggu.
·        Selepas 2 minggu masukan dalam tong dan tutup rapat.
·        Simpan dalam bilik atau tempat teduh.

Kegunaan perahan cecair bio.

·        Mereputkan bangkai, tanaman mati, telur nyamuk, kulat dsbnya.
·        Membersihkan air kotor dan busuk.
·        Jika dicampurkan 1 sudu besar cecair bio dengan 8 litre air ia boleh menyuburkan tanaman dan menyihatkan ternakan.
·        Tidak merbahaya kepada manusia.

·        Untuk rawatan air

o   1 Litre perahan cecair bio boleh merawat 10m persegi air.

Monday, 30 July 2012

Cara cara membuat sendiri EM1, EM2, EM3 & EM4



EM adalah gabungan beneficial micro-organisms yang telah di majukan oleh Professor Teruo Higa di University of the Ryukyu Japan. Micro-organisms ini telah menyuburkan tanah, tanaman, air dan kesihatan manusia dengan cara mereputkan bahan bahan organik dalam tanah, menggunakan (fixing) nitrogen diudara dan menjadi makanan (feed) tanaman dan haiwan disamping melindungi nya daripada ancaman penyakit. Micro-organisms tersebut terdiri daripada primary yeast, pro-biotic atau photosynthetic bacteria dan lactic acid bacteria. EM boleh di beli tetapi agak mahal dan ia boleh dibuat (kultur) sendiri dengan perbelanjaan yang murah.
Di Asia EM telah diproses hingga menjadi 4 jenis EM(EM1, EM2, EM3 & EM4). Ia sangat berkesan bergantung kepada cara penggunaan. Disini aka ditunjukan cara cara membuat sendiri EM.
EM1 mengandungi :-
1.    Primary lactic acid bacteria(lactic acid produced in metabolism).
2.    Yeast.
3.    Photosynthetic bacteria.
Semua bacteria ini berada dalam nisbah yang ideal.
EM2 mengandungi lebih micro-organisms daripada EM1. Terdapat lebih daripada 10 jenis yang terdiri daripada 80 spesis. Micro-organisms ini ujud sebagai satu konsortium. Microbes yang ujud dalam EM2 adalah photosynthetic bacteria,fungi,yeasts atau molds dan sebagainya. EM2 dikultur dalam cecair dengan ph7 dan disampan pada ph 8.5. Populasi micro-organisms dalam cecair dianggarkan 1 billion cells/gram cecair.
EM2 mengandungi 90% bacteria photosynthesis dan bakinya adalah micro-organisms.EM3 dikultur dalam medium cecair dan disimpan pada ph 8.5. Populasi micro-organisms dalam cecair adalah 1 billion cells/gram cecair.
EM4 mengandungi 90% lactobacisslus spp. Dan micro-organisms yang mengasilkan lebih lactic acid. EM4 dikultur dalam medium cecair dengan kandungan ph 4.5. Populasi micro-organisms adalah sama saperti diatas. 1 billion cells/gram cecair.
Perbezaan diantar EM1, EM2, EM3 & EM4 kandungan micro-organisms dalamnya. Jenis yang terbanyak diguna di Asia bagi memajukan pertanian dan perikanan adalah EM4.
Bahan bahan yang diguna untuk mengkulturkan EM adalah :-
·         Sayuran yang dibuang, kekacang.
·         Kulit buahan saperti papaya, pisang, rambutan dsbnya.
·         Dedak padi.
·         Gula merah.
·         Air basuhan beras.
Cara cara
·         Masukan sayuran, kulit buahan dan dedak kedalam satu bekas(tong). Gaul supaya bercampur dan tutup rapat. Tutup rapat dan biar ia mereput selama seminggu. Bila ditutup pada awalnya bacteria jenis aerobic akan hidup dan memakan sisa sisa tadi dan mengeluarkan bau yang agak busuk. Akibat ditutup rapat bacteria aerobic akan kehabisan bekalan oxygen dan akan mati. Peranan seterusnya akan dimaikan oleh bacteria anerobic yang mampu hidup tanpa oxygen.
·         Lepas 1 minggu tapiskan bahan pepejal yang tinggal dan cecair kekuningan yang di dapati itu adalah EM1.
·         Cecair EM1 dicapur semula dengan sayuran, dan kulit buahan yang lain dan ditutp rapat sekali lagi.Selepas 1 minggu tapis untuk dapatkan cecairnya. Itu adalah EM2.
·         Cecair EM2 dicapur pula dengan dedak, air basuhan beras dan gula merah.
Nisbah campuran adalah saperti berikut
1 litre EM2 : 1 kilo gula merah : 10 litre air
·         Tutup rapat dan biarkan selama 1 minggu. Hasilnya adalah EM3
·         EM3 dibiarkan lagi selama 1 minggu lagi tanpa membuat apa dan hasilnya adalah EM4

Sunday, 29 July 2012

Cara cara membuat sendiri EM1 enoculant


Effective micro-organisms  berkonsepkan kepada “Friendly Micro-organisms”. Menurut Teruo Higa terdapat lebihkurang 80 jenis micro-organisms dalam tiga kumpulan yang boleh mempengaruhi secara positif kepada proses pereputan bahan-bahan organic.
Tiga kumpulan yang dimaksudkan itu adalah:-
  1. Positive micro-organisms (regenerations)
  2. Negative micro-organisms(decompositions, degeneration)
  3. Opportunist micro-organisms.
Dalam semua medium(tanah,air,dan juga usus manusia) nisbah micro-organisms positive : micro-organisms negative sangat kritikal kerana micro-organisms opportunist menurut aliran(trend) untuk degenerate atau regenerate . Higa percaya bahawa kemungkinan ada untuk pengaruhi opportunist micro-organisms  mengikut trend positive micro-organisms dengan cara menampah(supplement) dengan positive micro-organisms.
Salah satu jenis positive micro-organisms ialah Lactobacillus.
Disini akan ditunjukan cara mudah mendapatkan Lactobacillus dan menternaknya(Culture).
Bahan-bahan
  1. ¼ cawan beras
  2. 1 jug berukuran 1 litre
  3. 1 cawan air.
  4. Penapis
  5. Susu
  6. 1 bekas berukuran 1 gal( 5 litre)
  7. Gula merah.
Cara cara membuat EM1 enoculant
  1. Masukan beras dan air kedalam jug berukuran 1 litre, tutup rapat dan goncang dengan kuat hingga air menjadi keruh. Buka tudung tapis dan buang beras. (boleh juga guna untuk masak nasi)
  2. Tutup jug (longer) dan simpan di tempat gelap selama 7 hari.
  3. Buang lapisan atas.
  4. Sukat air beras yang diperam dan campur susu dengan nisbah  1 : 10 (I air beras,10 susu). Didik dalam bekas 1 gal. selama 7 hari.
  5. Buang lapisan yang beku dan ambil cecair yang kekuningan. Ini adalah serum yang belum aktif.
  6. Masukan 2 sudu gula merah sebagai makanan kepada bacteria dan jika disimpan dalam peti ais ia boleh tahan hingga 6 bulan.
  7. Untuk aktivatekan aktiviti mikro-organism campurkan dengan air bersih dengan nisbah 1 : 20 (I em, 20 air) dan biarkan pada suhu bilik.
  8. Ia boleh digunakan kepada tanaman dengan cara siraman ke tanah atau semburan kedaun sebagai folier.


Wednesday, 25 July 2012

Kandungan Effective-Microorganisms(EM) Dan Cara Ia Bertindak

Banyak telah perkatakan tentang Effective-Microorganisms(EM). Berikut dinyatakan dalam bentuk rajah untuk mudah difahami.










Monday, 23 July 2012

Kandungan Micro-Organisms Dalam EM Dan Tindakannya.


  1. Photosynthetic bacteria (Rhodopseudomonas spp).
  • Photosynthetic atau phototropic bacteria adalah satu kumpulan bacteria yang saling menyokong antara satu dengan lain.Kumpulan bacteria ini mengabongkan bahan bahan berguna yang dikeluarkan oleh akar,bahan bahan organik/gas beracun(spt. hydrogen sulphide), dengan menggunakan cahaya matahari atau bahang panas daripada tanah sebagai sumber tenaganya. Bahan berguna (kepada tanaman) yang dikeluarkan oleh microbes ini termasuk amino acids, nucleic acids, bahan bahan bioactive dan gula yang semuanya menyumbang kepada kesuburan tanaman.
  • Hasil daripada metabolism(metabolites) micro-organisms ini di serap terus oleh tanaman dan bertindak  sebagai substrates (substrate is a molecule upon which an enzyme acts.) bagi menambah populasi beneficial microbes.Sebagai contoh, Vesicular Arbuscular (VA) mycorrhizae dalam irhizosphere (bahagian tanah yang sempit berhampiran dengan akar) akan bertambah kerana terdapat nitrogenous compounds (amino acids) yang di hasilkan (secreted) oleh phototropic bacteria. Sebagai balasan VA mycorrhizae mempercepatkan pencairan phosphates dalam tanah yang memudahkan pemgambilannya oleh tanaman. VA mycorrhizae boleh ujud bersama dengan Azotobactor dan Rhizobium yang mana akan menambahkan keupayaan tanaman memanfaatkan nitrogen dalam atmosfera.
     2. Lactic Acid Bacteria (Lactobacillus SPP)
  • Lactic acid bacteria mengeluarkan lactic acid dengan menggunakan gula dan carbohydrates lain yang di hasilkan oleh photosynthetic bacteria dan yeast. Lactic acid adalah sterilising compound yang memusnahkan micro-organism yang bahaya (harmful)  kepada tanaman dan membantu mempercepatkan pereputan (decomposition) bahan bahan organik. Lactic acid mempercepatkan penapaian (fermentation) dan pereputan (decomposition) bahan bahan seperti lignin dan cellulose dan dengan itu mengakibatkan ketiadaan akibat yang tidak diingini daripada bahan bahan organik yang tidak reput. (undicompose organic matter).
  • Lactic acid bacteria berkebolehan untuk menekan atau menghapuskan penyakit kepada tanaman yang dibawa oleh micro-organism saperti Fusarium  yang selalu dialami jika ladang itu mengamalkan tanaman berterusan. Dalam keadaan normal species bacteria saperti Fusarium melemahkan daya tahan tanaman dan mendedahkannya kepada penyakit, da populasi perosak saperti nematoda akan bertambah.
  • Penggunaan lactic acid bacteria mengurangkan populasi nematode dan mengawal merebaknya Fusarium yang mana akan menyumbang kepada alam sekitar yang sihat untuk tanaman.
     3. Yeast (Saccharomycess spp)

  • Yeasts mengabongkan (synthesise) bahan bahan berguna dan antimicrobial yang diperlukan oleh tanaman  daripada amino acids dan gula yang dihasilkan oleh photosynthetic bacteria, bahan organik dan akar tanaman.
  • Bahan bioactive saperti hormones dan enzymes yang dihasilkan oleh yeast mengaktifkan cell dan pertumbuhan akar tanaman.Amino acids dan gula yang dihasilkan oleh photosynthetic bacteria  juga merupakan bahan berguna untuk Effective Micro-organisms saperti Lactic acid bacteria dan Actinomycetes.
Species Effective Micro-organisms yang berbeza (Photosynthetic bacteria ,Lactic acid bacteria dan yeast) mempunyai fungsi atau peranan masing masing. Akan tetapi Photosynthetic bacteria adalah punca (pivot) kepada semua aktiviti EM.


Photosynthetic bacteria menyokong aktiviti micro-organism lain dalam EM. Tetapi Photosynthetic bacteria juga mengguna bahan bahan yang dihasikan oleh microbes lain. Fenomina ini di namakan sebagai "Co existence and Co prosperity".


Penambahan populasi EM diladang dengan cara menambah(application) EM, akan membiakan lagi EM yang sediada diladang. Microflora diladang akan membiak dengan banyaknya dan mengujudkan satu sistem microbial yang imbang.Dalam proses ini microbes tertentu (spesis yang jahat atau durjana pada tanaman) akan musnah dan akan mengurangkan penyakit microbial yang menyumbangkan kepada penyakit bawaan tanah. Dalam perkembangan ini EM mengekalkan proses symbiotic dengan akar tanaman diantara  rhizosphere.


Akar tanaman juga mengeluarkan bahan bahan saperti crbohydrates, amino acids, organic acids dan active enzymes.EM juga mengguna bahan bahan ini untuk pertumbuhannya. Dalam proses pertumbuhannya EM juga mengeluarkan amino acids,nucleic acids dan beberapa jenis vitamins dan hormones untuk digunakan oleh tanaman. Olehitu EM dirhizosphere saling ujud (co exist) dengan tanaman.


Tumbuhan tumbuh dengan amat subur diladang yang didominasi oleh EM. Rajah dibawah menerangkan segalanya dengan lebih nyata.



Saturday, 21 July 2012

Effective Microorganisms (EM) Dalam Pertanian

Effective Microorganisms (EM) telah dimajukan di University of the Ryukus Okinawa.Japan pada awal tahun 1980han oleh Professor Dr Teruo Higa. Beliau telah memajukan(developed) campuran beneficial microorganisms(microorganisms yang berguna) bagi membantu meningkatkan pengeluaran pertanian organik conventional.

Keputusan yang diperolehi amat membanggakan dan pengembangan prosess ini dikenali umum sebagai EM. Bermula dari International Kyusei Nature Farming conferences pada 1989 di Thailand, keperluan untuk mengesahkan tecnology microorganisms(EM) secara saintifik bagi menambahkan (enhance) penggunaan technology EM di rantau ini telah dibincangkan. Maka the Asia Pacific Natural Agriculture Network(APNAN) ditubuhkan.

Faedah penggunaan EM dalam pertanian memberi impak positif yang amat ketara. Bidang bidang yang banyak di selidiki dan diperkatakan adalah seperti berikut::-

  1. EM mempercepatkan percambahan benih (germination), pertumbuhan tanaman, pembungaan, , berbuah dan juga kemasakan (ripening).
  2. EM menambah keupayaan (enhances photosyntesis. photosynthetic capacity) pada tanaman.
  3. EM boleh menambah keberkesanan bahan organik sebagai baja. (efficacy of organic matter as fertilizer)
  4. EM membina ketahanan tanaman  terhadap serangga perosak dan penyakit.
  5. EM perbaiki keadaan fisikal, alam sekitar biology(biological environments) dan kandongan bahan kimia dalam tanah.
  6. EM menghalang(suppresses) penyakit dan serangga bawaan tanah.
Berdasarkan kepada faedah faedah diatas dalam kebanyakan situasi alam sekitar EM dapat mempertingkatkan hasil (yields) tanaman. EM juga memperbaiki struktur tanah(soil) bagi membolehkan pertumbuhan dan kesuburan tanaman berkekalan. Oleh itu penggunaan EM memberi faedah faedah berikut kepada pengguna :-

  1. Keperluan menambah EM berkurangan satelah masa berlalu kerana microbes boleh hidup dan membiak dengan sendiri. Pemberian (Application) EM membaiki tanah dan bila tanah menjadi mesra dengan microbes ia boleh membiak dengan sendiri. Oleh itu pemberian EM hanya perlu dilakukan sekali sekala sahaja bagi mengekalkan bilangan microbes.(To maintain microbes population.
  2. Keperluan menambah bahan organik diladang berkurangan dengan penggunaan EM. Bila EM digunakan bahan organik yang didapati daripada sisa tanaman dan tumbuhan liar di ladang mencukupi bagi mengekalkan kesuburan tanah di ladang.Dalam perladangan organic traditional sisa tanaman dibakar tetapi dengan penggunaan bokashi keatas sisa tanaman setahun sekali sudah mencukupi untuk mengekalkan kesucuran ladang.
  3. Penggunaan EM mengurangkan kebergantungan kepada buruh. Keperluan membajak(tillage) dan kawalan rumpai(weeding) berkurangan di ladang yang mengguna EM. Membajak seperti ploughing, rotovating, harrowing dsbnya di lakukan untuk menaikan nutrient dan moisture yang terdapat di lapisan bawah supaya dapat di gunakan oleh tanaman, tetapi perbuatan ini juga meggalakan pertumbuhan rumpai kerana benih rumpai yang terdapat di lapisan bawah tanah di dedahkan dan akan mencambah.
  4. Penggunaan EM diladang memperbaiki struktur dan biota tanah. Bahan bahan organik yang ada dan melalui EM akan mengeluarkan nutrients yang diperlukan oleh tanaman. Tetapi penggunaan EM pada permulaannya akan memberi masaalah pertumbuhan rumpai kerana EM akan menggalakan pertumbuhan rumpai bersama tanaman ladang. Sungguhpun begitu rumpai tersebut boleh pulak digunakan sebagai bahan organik. Lama kelamaan bekalan benih rumpai akan kehabisan dalam tanah dengan ketiadaan aktiviti pembajakan percambahan benih rumpai akan berkurangan.
  5. Kuatiti dan kualiti hasil tanaman akan bertambah baik dengan penggunaan EM.Persembahan hasil di pasaran akan jadi lebih menarik dan ia pulak tahan lebih lama. Secara langsung penggunaan EM akan menambahkan pendapatan petani.
  6. Ladang yang mengguna EM boleh mengamalkan perladangan yang berterusan kerana masa rehat ladang(Fallow periods) tidak lagi diperlukan. Jika tidak guna EM, ladang mesti direhatkan bertujuan untuk mengawal pembiakan penyakit. Bila EM menyumbang kepada kesuburan tanah amalan pelbagai tanaman (multiple croping) di satu ladang boleh diamalkan dan tidak hanya menumpu kepada amalan mono croping.
  7. Penggunaan EM diladang menghapuskan mengunaan agrochemicals yang mahal. Penggunaan agrochemicals akan mengsongsangkan(reverse) efek baik penggunaan EM. Kesuburan tanah yang kaya dengan fauna dan flora dan bahan organik akan musnah. Tanah ladang akan menjadi dangkal (barren), dan di penuhi oleh serangga perosak dan penyakit yang menuntut kepada penggunaan agrochemicals yang lebih dan sudah tentu akan membebankan petani dan mencemar alam sekitar.
  8. Em mempercepatkan pertumbuhan tanaman. Tanaman akan dapat dituai lebih awal dan mengurangkan kemungkinan di rosakan oleh serangga dan penyakit.
Kelebihan lain yang boleh diperolehi dengan penggunaan Em adalah seperti berikut :-

  1. EM menapai (ferments) bahan organik dan bukan merosakan. (deteriorate). Oleh itu dengan EM apa sahaja bahan organik bolehdigunakan untuk membuat kompos tanpa mengeluarkan aroma yang busuk.
  2. EM menjadikan pembuatan kompos lebih cepat.
  3. EM memperbanyakan kunatiti pengeluaran nutrients kepada tanaman.
  4. EM memusnahkan serangga  dan pembinasa yang merosakan tanaman( harmful inscts and pests), tetapi tidak memusnahkan organisms berguna.(beneficial organisms)
  5. EM mengakibatkan pertambahan kepada daya ketahanan tanaman dan ternakan.(internal immunity)
  6. EM boleh mengubah bahan buangan yang toxic kepada bahan yang lebih berguna, termasuk najis dan bahan buangan industri yang toxic.
  7. RM membantut proses karat dan menjimatkan gantian bahan mesin.



Monday, 16 July 2012

Pertanian dan microorganism.

Pengeluaran hasil pertanian bermula dengan proses photosynthesis yang di lakukan oleh tumbuihan. Proses photosynthesis memerlukan tenaga suria, air dan carbon dioxide. Semua bahan bahan ini boleh didapati dengan percuma. Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa hasil pertanian diujudkan daripada tidak ada apa apa.(production of something from nothing)

Tahap kecepan amalan pertanian kini adalah rendah disebabkan oleh kekurangan penggunaan tenaga suria. Anggaran potensi keupayaan tumbuhan pengguna tenaga suria adalah 10 -20%, tetapi tahan sebenar penggunaan tenaga suria kurang dari 1%

Kajian telah menunjukan bahawa kecekapan phothosyntesis melalui chloroplast oleh kebanyakan tanaman tidak boleh ditingkan lagi. Keadaan ini menunjukan bahawa pengeluaran biomass oleh tanaman ini telah mencapai tahap maksima.


Biomass Productivity
Biomass Productivity

Net biomass productivity is the difference between gross productivity (production of plant material by photosynthesis) and respiration. So long as the rate of production exceeds that of respiration, the plant will grow. Net productivity represents the amount of organic material produced by a plant. Net productivity is closely related to a number of environmental factors like climate, soils, and available nutrients. Net biomass production will be highest where there is an ample supply of moisture to meet the needs of plants. Biomass productivity is also high where soils are rich in nutrients and have a positive soil moisture balance. The figure below illustrates this well. With ample rainfall and sunlight, the tropical rain forest ranks the highest in terms of organic matter production.


Peluang terbaik untuk menambah pengeluaran biomass pada tanaman ialah dengan mengguna cahaya yang dapat dilihat tetapi tidak dapat diguna oleh chloroplast dan radiasi infra red dan cahaya jenis ini merupakan 80% daripada tenaga suria.

Dengan keujudan bahan organik, photosynthetic bacteria dan algae boleh guna wavelengths diantara 700 - 1200 nm. Tumbuhan hijau tidak guna wavelengths ini. Microbes penapaian (fermenting microbes) memecahkan bahan organik dan dalam proses ini ia melepaskan compounds yang sangat komplex seperti amino acids yang digunakan oleh tanaman.

Keujudan photosynthetic bacteria dalam bahan organik mengakibatkan tanaman  mendapat faedah yang lebih daripada bahan organik. Oleh itu punca menambah pengeluaran tanaman adalah keterdapatan (availability) bahan organik yang dihasilkan oleh tenaga suria dengan keujudan efficient microbes (EM) untuk mereputkan bahan organik. Inilah cara bagi menambahkan kecekapan penggunaan tenaga suria.


Friday, 13 July 2012

Pertanian Yang Ideal

Konsep pertanian yang ideal di praktikan di Kyusei Nature Farming. Prinsip prinsip yang di anjurkan melalui konsep ini adalah:-


  1. Pengeluaran bahan makan yang selamat dan bermutu untuk kesihatan manusia.
  2. Pembangunan ekonomi dan kerohanian untuk faedah pengeluar(petani) dan pengguna.
  3. Cara pengeluaran yang mudah dan berterusan yang boleh dilakukan oleh setiap orang
  4. Memelihara alam sekitar.
  5. Pengeluaran bahan makan yang mencukupi bagi menampung pertumbuhan penduduk.

Kyusei Nature Farming yang disarankan oleh Mokichi Okada bukan pertanian organik yang tradisional tetapi ia adalah cara hidup atau cara bertani yang mesra (harmonizes) dengan alam semula jadi.Oleh itu ia adalah satu proses yang hidup dan berterusan disamping mengadunkan semua komponen pertanian dan ecosystem untuk menyumbangkan bahan makanan yang bermutu kepada semua kehidupan dan proses ini berkekalan.(Tanpa henti)

Pertanian konvensional yang mengguna bahan kimia memberi hasil yang amat lumayan tetapi kesan buruk dirasakan oleh sektor pertanian dan alam sekitarnya. Berbeza pula dengan pertanian tradisional yang amat mesra alam tetapi tidak dapat menghasilkan makanan bermutu yang cukup. Oleh itu cara ini tidak sesuai untuk memenuhi tuntutan terhadap permintaan bahan makanan yang amat tinggi oleh manusia dan binatang ternakan.

Kyusei Nature Farming dengan menggunakan teknology microorganisms telah dapat mengabungkan kebaikan dari kedua jenis pertanian iaitu kebaikan daripada sistem konvensional dan tradisional. Tanpa menggunakan bahan kimia yamh mencemar ekosystem tetapi dapat memperolehi hasil tinggi yang berterusan disamping memelihara alam semula jadi.

Perbandingan antara Kyusei Nature Farming dengan pertanian sistem konvensional


Parameter
Pertanian Konvensional
Pertanian Tradisional
Kyusei Nature Farming Dengan RM
Hasil
Pertengahan - Tinggi
Rendah - Pertengahan
Pertengahan - Tinggi
Kualiti
Rendah - Pertengahan
Pertengahan - Tinggi
Pertengahan - Tinggi
Kos
Tinggi
Rendah
Rendah
Keracunan
Tinggi
Tiada
Tiada
Alam Sekitar
Rosak
Dilindungi
Dilindungi dan di baiki



Friday, 6 July 2012

Bertani cara organik

Banyak gesaan telah di buat oleh kerajaan dan badan badan bukan kerajaan supaya mengamalkan pertanian cara organik kerana banyak faedah dapat diperolehi dengan cara tersebut. Tetapi bagaimana????

Sekiranya hendak bertani cara organik dan meraih hasil yang tinggii penguunaan microorganism mesti dimanfaatkan. Pengeluaran hasil pertanian bermula dari proses photosintesis oleh tumbuhan, yang memerlukan tenaga solar, air dan carbon dioxida yang boleh didapati dengan percuma..Oleh itu pengeluaran hasil  pertanian boleh dikatakan sebagai pengeluaran sesuatu bermula daripada tidak ada apa apa.

Bila dipandang dari sudut ekonomi ia amat mudah, tetapi tahap kecekapan amalan pertanian pada hari ini amat lemah, kerana tahap pengunaan tenaga solar oleh tumbuhan amat rendah. Kajian menunjukan bahawa potensi pengunaan tenaga solar oleh tumbuhan adalah 10% hingga 20% tetapi tahap sebenar tidak sampai 1%.